SCHOOL OF INFANCY AND PRIMARY CALCINAIA - ATIproject

SCHOOL OF INFANCY AND PRIMARY CALCINAIA

LOCATION Calcinaia, Italy
TYPOLOGY Education
YEAR 2017
STATUS Project Completed
DIMENSIONS 4.100 mq
DISCIPLINE AR – ST – MEP
MEDIA Video

The new School Campus in Calcinaia is the result for an architectural and technological challenge to create an innovative educational space. The two class grades, nursery and primary, connect through the central court, which is also the barycentre of the circulation. The building is the outcome of the maximisation of all the multidisciplinary aspects that are cared for once the building is completed, and of the construction phases: the wooden structure in X-LAM panels allowed the optimisation of time and cost control processes. The photovoltaic panels on the roofing provide energy and thermal supplies for the building and with the domotic systems for sun control, they shape a technologically advanced architectural organism. The classrooms have been designed to meet the newest didactic methods, combining practical and theoretical learning, in locations that are upgraded with the use of movable wall-partitions and use of colour.