“Stella Maris” Hospital - ATIproject

“Stella Maris” Hospital

LOCATION Pisa, Italy
TYPOLOGY Healthcare
YEAR 2015
STATUS Project completed
DIMENSIONS 12.000 sqm
DISCIPLINE AR

The design of the new building was constantly inspired by the principle of Christian assistance and charity, the same pillar that is at the heart of the Foundation and which now becomes the bedrock on which the entire construction of the new hospital rests. The functional layout of the new centre was designed to maximize the potential of clinical research by creating an environment in which doctors and operators from different disciplines and institutions can collaborate in harmony with each other. The new hospital stands next to the Cisanello urban park and develops as its natural extension, while carrying the opportunities and responsibilities that come with redevelopment in the urban periphery. The movement of the roof, which naturally rises upwards in continuity with the surrounding area, expresses a direct link between the human and spiritual conditions. The distribution is structured around a series of courtyards that recall the layout of a small citadel. This strategy also allows a better natural lighting of the rooms and visual continuity with the surrounding nature. From a typological and functional point of view, the Stella Maris complex combines the advantages of the pavilion plan with that of the monoblock type, improving the management quality of the layout and optimizing flows and departments’ distribution in the three floors of the architectural volume. Materials and finishes have been chosen to ensure minimum environmental impact. Drinking water consumption is minimized through the recovery of rainwater collected from the roof. A project that is attentive to the environment in a broad sense and which aims to be an example of sustainability through the pursuit of LEED Platinum level environmental certification criteria and energy class A4 achievement.