RENOVATION OF EX-STALLETTE - ATIproject

RENOVATION OF EX-STALLETTE

LOCATION Pisa, Italy
TYPOLOGY Office
YEAR 2012
STATUS Work made
DIMENSIONS 2.000 sqm
DISCIPLINE MEP
MEDIA Video

Historically the Ex Stallette in Pisa used to be the city’s slaughterhouse, nowadays it is the home of the new “Manifatture Digitali” Film Center. The goal of the project was to combine integrated design, sustainability and historical context. The design concept focuses primarily on the exterior space, where the community gathers. Around the courtyard four different rooms host the computer labs, screening rooms and film activity rooms. The project’s main asset is the strong cross-disciplinary nature of its activities, and the accurate recovery of existing materials; a recovery with zero waste, designed to be sustainable in the shape and technique.