NURSERY SCHOOL, CALENZANO - ATIproject

NURSERY SCHOOL, CALENZANO

LOCATION Calenzano, Italy
TYPOLOGY Education
YEAR 2013
STATUS Work made
DIMENSIONS 1.200 sqm
DISCIPLINE AR – ST – MEP
MEDIA Video

The nursery school in Calenzano is a solid example of bioarchitecture. The building is completely built in wood, a solution that made it possible to reduce significantly the construction duration and costs, other than lending the classrooms a positive perception and a warm and pleasant feeling. The shape of the roofing recalls the wings of a dragonfly and is designed and equipped to meet the school’s energy consumption needs. The building bonds strongly with its context; the design of the facades differs on each of the building’s sides, and the windows change dimension accordingly to the orientation. Small port holes on one side, large curtain walls on the other that bring light into the building and create a visual relation with the playing area and the nearby Neto park.