Kindergarten in Via della Poma - ATIproject

Kindergarten in Via della Poma

LOCATION Monfalcone, Italy
TYPOLOGY Education
YEAR 2020 - ongoing
STATUS Design in progress
DIMENSIONS 720 sqm
DISCIPLINE AR – ST – MEP

The project of the New Kindergarten in Monfalcone represents the expansion of the educational architectural space towards the writing of new urban meanings. The central courtyard is the heart of this movement, a place of inclusiveness in which nature embraces the didactic and formative experience. The collective spaces develop around it, directing the flows towards the classrooms, the canteen and the staff services. The continuity between internal and external spaces allows the school to open up to the city and integrates the new building into the social fabric of the neighborhood. The volume encourages this dialogue through a system of excavations and depressions that organize the various openings towards greater internal environmental comfort. Colors and materials give the architectural proposal a playful aspect and restore the new image of a didactic and learning landscape to the project.